A liposzomális C-vitamin azt jelenti, hogy a C-vitamin hatóanyagot természetazonos foszfolipid burokba csomagolják, melyek membránja igen hasonló a sejtjeinkhez. Így tehát a sejtek könnyebben befogadják, és a liposzómák tartalma könnyebben bejut sejtjeink belsejébe. A hagyományos C-vitaminok (tabletták, porok..stb.) kb. 80%-a, sajnos távozik a vizelettel. Ez azt jelenti, hogy még ha emelt dózisú C-vitamint is szedünk, 1000 mg hagyományos C-vitaminból, maximum 200 mg szívódik fel. Ezzel szemben a liposzómás C-vitamin 95%-a szívódik fel. Tehát kb. 950 mg.
C-vitamin: miért van oly nagy szüksége szervezetünknek a C-vitaminra?
A C-vitamin annyi élettani folyamatban vesz részt, hogy hiánya komoly gondokat okozhat a szervezet, illetve egyes szervek működésében. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál kollagén képződéshez és ezen keresztül az erek, a porcok, a csontozat, a fogak normál állapotának, működésének fenntartásához. Hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz is, illetve az idegrendszer normál működéséhez.
"Szent-Györgyi Albert egészen 93 éves korában bekövetkezett haláláig minden nap 1000 mg C-vitamint fogyasztott.
Betegség esetén az adagot 8000 mg fölé emelte."
• a C-vitamin aktiválja az ellentestek szaporodását, megerősíti a fagocitákat, erősíti az immunrendszer ellenálló képességét
• remek antioxidáns hatásokkal és rákellenes hatással bír, megköti a sejtöregedést, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó szabad gyököket
• részt vesz a kollagén - egyszerű protein - termelésben, az interferon –immonustimuláns - szintézisében, a karnitin - a növekedéshez, az izomzat fejlődéséhez szükséges aminosav− szintézisében
• részt vesz a mellékvese hormonjainak szintézisében
• aktív szerepet játszik az energia előállításban
• szabályozza a hisztamin - immunválaszt kiváltó kristályos anyag - szintet, ezzel csökkenti az allergiás reakciók tüneteit
• serkenti a tirozinsav - fenolsav - lebontását fumársavvá alakítva azt
• bioszintézisbe lép az epesavakkal
• elősegíti a folsav szintézisét, amelynek eredménye a biológiailag aktív tetrahidrofolsav
• elősegíti a vas, a cink, a kalcium, a magnézium, és egyéb ásványi anyagok megfelelő felszívódását
• csökkenti a káros ásványi anyagok - nikkel, ólom, kadmium, vanádium stb.- felszívódását
• csökkenti a környezetszennyeződés és a dohányzás okozta károkat
• segít a fertőzések megelőzésében és kezelésében
• csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet
A C-vitamin hiány tünetei
A C-vitamin hiánya eleinte teljesen tünetmentes. Felnőttek esetében általában 3-12 hónap telik el, míg az első problémák jelentkeznek. A beteg vérzékennyé válik (pl. fogínyvérzés), vagy a sérülések csak lassan gyógyulnak, ok nélküli súlyvesztés, izom- és ízületi fájdalom jelentkezik.
C-vitamin és a cukorbetegség
A C-vitamin vércukor- és koleszterincsökkentő hatását vizsgálták 2-es típusú cukorbetegeknél az iráni Shahid Sadoughi University of Medical Sciences & Health Services szakemberei. A felmérésben résztvevő 84 páciensnek hat héten keresztül napi 500, illetve 1000 mg C-vitamint adtak. Kiderült, hogy a nagyobb dózis C-vitamin csökkenti vércukor- és lipidszintet, ezáltal mérsékli a diabéteszhez társuló szövődmények, esősorban az érrendszeri betegségek kockázatát. A tanulmány az Indian journal of medical research szaklapban jelent meg.
Magnézium
A magnézium minden ember számára életfontosságú ásványi anyag. Fontosságát jelzi, hogy a kálium mellett ez az elem is megtalálható testünk összes sejtjében, szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában, nélkülözhetetlen több száz enzim működéséhez éppúgy, mint a különböző nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez. A szervezetben mintegy 25-30 gramm magnézium található, melynek csaknem fele a csontokban koncentrálódik, de az izom- és májsejtekben is jelentősebb mennyiségben fordul elő. Mivel a magnézium mással nem helyettesíthető és szervezetünk sem tudja előállítani, ezért figyelmet kell fordítanunk a megfelelő magnézium bevitelre.
Cink
Az egészséges emberi szervezetben általában 2-3 grammnyi található cinkből, melynek legnagyobb része (90%-a) az izomzatban és a csontrendszerben koncentrálódik. Ezenkívül számottevő mennyiséget tartalmaz a haj, a szem, továbbá a bőr, a máj és a vesék. Bár a cink szervezetünk valamennyi sejtjében jelen van, eloszlása nem egyenletes. Viszonylag állandó a koncentrációja az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban, míg a vérben, a csontban, a herében és a hajszálakban található mennyiségét a bevitt táplálék cinktartalma is befolyásolja. A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, ellenőrzi és szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, több mint 120 metalloenzim szerkezeti elemeként részt vesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében – ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban, valamint az inzulin térszerkezetének kialakításában. Megfelelő mennyiségű jelenléte az ízérzés megőrzéséhez éppúgy szükséges, mint a természetes növekedés, a nemi fejlődés és a szaporodás folyamataihoz.
Szója-lecithin
Testünk minden sejtje tartalmaz lecitint, és minden sejten belül létfontosságú szerepet tölt be: jótékony hatással van a szív-és érrendszerre és a májra, lehetővé teszi, hogy az öregedés ellenére tiszta maradjon a gondolkodásunk, valamint a fáradtságot is csökkenti. A lecitin motorolajként funkcionál az idegrendszer számára, így a különféle ingerek akadálytalanul közvetítődnek azon keresztül; ez gyorsabb reakcióidőként és erősebb izomösszehúzódások formájában érzékelhető. Bónuszként ráadásul a zsíranyagcserét is elősegíti.
Szelén
A szelén legnagyobb része szervezetünkben a lágyszövetekben, főként a májsejtekben található meg. A szelén képes az oxidatív stressz csökkentésére, ezáltal a lipid természetű anyagok kémiai védelmével járul hozzá a sejtek határoló membránok épségének megóvásához. Tudományosan is bizonyított, hogy a szelén - élettani szükségletet kevéssel meghaladó mennyiség bevitele - segít a rákos megbetegedések kivédésében. Elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez.
Összetétel:5 ml napi adag tartalmaz (RDA%): C-vitamin 1000 mg (1250%), magnézium (Mg) 30 mg (8%), cink (Zn) 2 mg (20%), szója lecitin 300 mg (NA*), természetes narancs koncentrátum 100 mg (NA*), stevia 3 mg (NA*), szelén (Se) 11 µg (20%), víz
NRV = Napi beviteli táplálkozási referenciaérték
Ajánlott napi adag: 5 ml
Összetevők: víz, magnézium-L-aszkorbát, szója lecitin, természetes narancs sűrítmény, L-aszkorbinsav, cink-L-aszkorbát, tartósítószer: kálium-szorbát, édesítőszer: sztívia (98%-os szteviol-glikozid), nátrium-szelenit