Szabaduljunk meg civilizációs betegségeinktől! I. - Glutén

Gluténérzékenység - egyike a modern kor civilizációs betegségeinek. Tény, hogy egyre több ember gluténérzékeny. Tény, hogy egyre több ember allergiás. Ugyanakkor a gluténérzékenységet nem lehet önállóan vizsgálni, hiszen ahogy már említettük, ez egyike a civilizációs betegségek népes táborának.

Mint minden civilizációs betegség kialakulásához, ehhez is a lelki háttér és a rossz minőségű táplálkozás vezet. Az előbbin változtatni nehéz, de nem lehetetlen. Az utóbbin, a táplálkozáson való változtatás, pedig szintén elhatározás kérdése. Döntéseink határoznak meg bennünket, rajtunk áll, hogy az egészség felé vezető utat választjuk-e.

A gluténérzékenység materiális okait igazából csak igyekeznek kideríteni, azonban egy dolog biztosnak látszik. Az ipari mértékű gabonatermelés az igazi ok. Egyre többen mondják, hogy nem is annyira a hagyományos gabona az ok, hanem a módosított szerkezet, a hibridek, génmódosítás. Napjainkra az olcsó gabona a túlnépesedett emberiség fő tápláléka. Szinte egész nap folyamatosan gabonát eszünk, hiszen a péksüteményektől kezdve még a húskészítményekben is megtaláljuk. A modern ember gyakorlatilag szénhidrát kúrán él.

Mi is a glutén?

A glutén (más néven sikér) a gabonafélék magjában előforduló két fehérje – prolaminok és gluteninek - keveréke. Ezek a fehérjék eltérnek egymástól az egyes gabonafélékben, a búzában például a gliadin nevű prolamin fordul elő. A glutének a magvak fehérjetartalmának jelentős részét, búza esetében például 80 százalékát teszik ki. Tegyük azért hozzá, hogy magvak elsősorban keményítőből állnak, s az összfehérje-tartalom mindössze 10-12 százalék körül mozog. A gabonák a mezőgazdálkodás megjelenésével - tízezer éve - lettek a táplálkozásunk fontos alkotói. A nemesítés hatására a magvak glutén tartalma egyre növekedett, ami ízletesebbé tette a belőlük készített táplálékokat.

 

Bélbolyhaink öngyilkosságot követnek el

A glutént érő vádak elsősorban a valóban komoly problémákat okozó gluténérzékenységet (lisztérzékenység, cöliákia) érik. A glutén intoleranciában szenvedő pácienseknél e fehérje komplex fogyasztása különféle bélrendszeri problémákat okoz, s csökken a tápanyagok felszívódásának hatékonysága is. E betegség oka az, hogy a szervezet enzimjei a prolamint olyan termékekké alakítják, amelyek az immunrendszert aktiválják. A folyamat eredményeként gyulladás, majd bélboholy-sorvadás jön létre, ugyanis a bélboholy sejtjei az immunrendszer utasítására öngyilkosságot követnek el.

Az immunrendszer azonban nem csak a tápfehérjéket támadja meg, hanem a szervezet a saját fehérjéit is. A gyulladt szövetekben ugyanis nem csak prolamin ellenes antitestek, hanem ún. auto-antitestek is találhatóak. A kétféle antitest jelenléte arra utal, hogy a glutén nem csupán allergiás, hanem autoimmun választ is kivált.

Egyes táplálkozási irányzatok szerint szinte mindnyájan érzékenyek vagyunk a gluténre: a gluténérzékenységnek fokozatai vannak, s mindenki a skála egy bizonyos pontján helyezkedik el. Csak a jéghegy csúcsát - a súlyos tüneteket okozó eseteket - észleljük, a tünetmentes, vagy az enyhébb tünetekkel rendelkező cöliákiás betegek többsége azonban kiesik a statisztika látóköréből.

 

A REVERDE egészségkapszula teljesen gluténmentes!

MEGRENDELEM!

 

Megelőzés és kezelés

Gluténintoleranciás betegek speciális vértesztjeinek eredményei szerint, ha egy beteg átfogó nagy méregtelenítést végez, újratelepíti a bélflóráját megfelelő szinbiotikumokkal, áttér az adalékanyag- és szintetikumoktól mentes, tiszta bio étkezésre, akkor cca. fél-egy év teljes gluténmentesség után apránként visszatérhet a zabra, mértékletes (heti 2-3 alkalom) fogyasztására.

Sajnos az általános gyakorlat az, hogy a gluténérzékenyek teljesen elhagyják a gabonákat, és mivel nem ismerik a helyettesítő lehetőségeket, lényegesen nagyobb mennyiségben kezdenek el tejet és tejtermékeket fogyasztani, amelynek az lesz a következménye, hogy az egyébként is felhergelt szervezet a tejféléket is elkezdi rosszul reagálni, és kialakul a laktóz- és/vagy a tejfehérje intolerancia.

A megelőzés érdekében a megoldás minden esetben az, hogy ne kerüljön semmilyen élelmiszer sem túlsúlyba a táplálkozásunkon belül. Ezen kívül természetes immunerősítést is érdemes végezni, akár kúraszerűen. Ennek egyik legjobb módja a búzafűlé kúraszerű bevitele a szervezetbe.

Ez nem azt jelenti, hogy feltétlen neki kell esni a búzafű termesztésnek, vannak alternatív és mindennapi megoldások, hogy családodnak biztosítsd azt a rendkívüli tápanyagforrást, amit a búzafű jelent. Minőségi kapszulás kiszerelésben is hozzájuthatsz, ráadásul ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból. Az is nagyon fontos, hogy a terméket tesztelték-e gluténmentességre, ha igen, akkor azok is használhatják (méregtelenítésre és immunerősítésre), akiknél már kialakult a gluténérzékenység.

A gluténmentes táplálkozás nem zárja ki gabonafűlé kivonat szedését, sőt gyors felszívódásával és értékes hatóanyagai segítségével pótolhatja a szervezetünkből esetlegesen hiányzó nyomelemeket!