Pár szó a valódi C-vitaminról!

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak...

Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg. A természetes C-vitamin megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben, ilyen a paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya, és nagy mennyiségben a búzafűben és -csírában is.

 

A szervezet valós c-vitamin szükséglete

Sajnos az ember szervezete nem képes a C-vitamint előállítani, ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mennyi a valós napi C-vitamin szükséglet? A hivatalosan ajánlott napi C-vitamin szükséglet – azaz az RDA szerint 60 mg, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut. Ezzel szemben számos orvos ennél jóval többet javasol. Például maga Dr. Szent-györgyi Albert minimum napi 1000 mg-ot (1 g-ot), s jó párszor még ennél is jóval többet fogyasztott belőle, ennek ellenére, vagy inkább ezért is (!) 93 évig élt.

Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani. Azért a mértéktelenség ebben az esetben sem feltétlen kifizetődő: az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely azért fontos, mert a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin fogyasztásnak.
 
Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Amikor megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy csak halljuk, hogy a környezetünkben például influenzajárvány terjed, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni, vagy meg lehet emelni a napi adagot akár 500 mg fölé.

 

 

 

 A c vitamin (aszkorbinsav) mikroszkóp alatt – Gyönyörű, ugye?

 

Dohányosok figyelem!

Dohányosok számára kiemelten fontos ennek a vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. Kutatások alapján egy cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint képes tönkretenni. Így könnyű kiszámolni, hogy a napi minimum egy dohányzó számára legalább 500 mg C-vitamin, de inkább ajánlott a napi 1000-2000 mg bevitele.
 
A C-vitamin képes küzdeni a rákos sejtek ellen is

A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti. Ezek az anyagok egyébként a sejtek DNS-ét vagyis örökítő anyagát támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba.

Újabb kutatások szerint a C-vitamin egy másik mechanizmussal is gátolja a ráksejtek fejlődését. Egyes gyorsan növő daganatok annyi energiát használnak fel, hogy elfogyasztanak minden oxigént, ezért egy enzimre van szükségük, mely csak szabadgyökök jelenlétében működik. Ennek az enzimnek a segítségével az oxigénhiányban szenvedő sejt, a cukrot energiává tudja alakítani anélkül, hogy oxigént használna fel, és elindítja a friss oxigénellátást biztosító erek képződését is. Az aszkorbinsav azonban eltávolítja a szabad gyököket, és leállítja az enzim működését, miközben a daganat képződését is gátolja.

 

A C-vitamin egy még nagyobb nagyításban mikroszkóp alatt

Több szakember azt hangsúlyozza, hogy csak a nagy dózisú és a mesterséges C-vitamin esetében kell szervezetet károsító hatásokkal és jelentős gyógyszerkölcsönhatásokkal számolni. Azt tanácsoljuk, hogy a C-vitamin lehetőlegtermészetes formában fogyasztva kerüljön a szervezetbe, így tudja hatását a legoptimálisabban kifejteni és ebben az esetben nem kell számolni a nagy dózisú mesterséges vitamin okozta káros következményekkel.

 

Mesterséges C-vitamin? Mi fán terem akkor, a természetes?

Az L-aszkorbinsavnak csak a neve csúnya, de ő a legtermészetesebb az összes, a reklámokban és az ismeretterjesztésben C-vitamin névvel illetett vegyületek közül. Amikor ugyanis bármiféle magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, akkor az a C-vitamin éppen az említett L-aszkorbinsav.

A C-vitaminnak egyébként két enantiomer párja létezik, úgymint az L-, és D-aszkorbinsav, valamint az L-, és D-izoaszkorbinsav. Az L-aszkorbinsav rendelkezik a legjelentősebb biológiai aktivitással. A D-aszkorbinsav és az L-izoaszkorbinsav csak mesterséges körülmények között fordul elő, vitaminhatásuk elhanyagolható. Az L-aszkorbinsav könnyen dehidroaszkorbinsavvá oxidálódik, mely a szervezetben is lejátszódó reverzibilis folyamat. A dehidroaszkorbinsav teljes értékű C-vitamin hatással rendelkezik, mivel a szervezetben azonnal L- aszkorbinsavvá redukálódik.

 

Ha komplex és 100% természetes megoldás érdekel:

Fontos! A REVERDE egészségkapszulában csak 100%-ban L típusú aszkorbinsav (C-vitamin) található, mert ez természetes eredetű, ezért bioaktív is. Ellentétben a D típussal, ami szintetikusan előállított.

 

Mérési eredményeink igazolták, hogy a Reverde dobozonként 15 000 mg bioaktív C-vitamint tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy kapszula C-vitamin tartalma 125 mg/ kapszula. Így a javasolt napi adagolással szervezeted, nem csak az alapvető nyomelemekhez, ásványi anyagokhoz, aminosavakhoz és enzimekhez jut hozzá, hanem az immunrendszerednek létfontosságú, természetes C-vitamin bevitel is fedezve van a Reverde által.

 

Miért a Reverde?
 
Először is azért, mert már kipróbáltuk, és sokkal jobban bejött, mint bármelyik méregdrága szintetikus multivitamin készítmény. Ez teljesen természetes és bio, és a négy alapanyagon kívül más nincs benne! Sem tartósítószer, sem színezék, sem adalék: semmi.
 
Másodszor is azért, mert ez egy ízig vérig magyar dolog. Itthon termesztik a hozzávaló alapanyagokat bioföldben, ellenőrzött biogazdaságban - tehát teljesen megbízható, leinformálható. Szintén itthon állítják elő belőlük az esszenciális kivonatokat, egy magyar innovációnak köszönhetően (a búzafűléből, -csírából és spenótból különleges, a növények minden tápanyagát tartalmazó kivonatot készítenek, egyedi eljárással).  
 
Harmadszor ez nem gyógyszer! Nincsenek nem kívánt mellékhatásai, szedése semmilyen veszéllyel nem jár. Az egész család szedheti, sőt! Azoknak is ajánlott, akik kiegészítő terápiaként alkalmaznák meglévő betegségük ellen: összetevőinek köszönhetően szinte bármilyen immunhiányon képes javítani.