10 pozitív, életmentő hatás, amit eddig nem tudtál a klorofillról!

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Technikai értelemben nem számít ugyan vitaminnak, mégis ma már széles körben elfogadott nézet, hogy a klorofill fontos része az optimális táplálkozásnak, mivel erőteljes, természetes méregtelenítő anyag és antibakteriális hatású.

 

 

Victoria Boutenko, a nyers étrend világhírű úttörője is úgy fogalmaz, hogy “a klorofill úgy vigyáz a testünkre, ahogy egy gondoskodó és szerető anya teszi. Valamennyi szervünket pucolja, gyógyítja”. Újabb kutatások szerint a klorofill, megvédhet a ráktól is, de rendszeres fogyasztása kiváló erősítő a szervezetünk számára.


A klorofillt a növények “vérének” is hívják (zöld vér), mert molekulaszerkezete nagyon hasonlít a vér hemoglobinjához. A vérben lévő hemoglobinmolekulában található hem rész hasonlít a klorofillmolekulához. A vérben lévő hemoglobin oxigénből, szénből, nitrogénből épül fel, amelyek egy vas atomot fognak közre. De fontos különbség például, hogy a hem vas(II)-iont, míg a klorofill magnéziumiont tartalmaz.

Nagyon leegyszerüsítve: a klorofill telis tele van oxigénnel, mely kedvez a jó (aerob) baktériumok szaporodásának. Ha nincs elegendő oxigén jelen a sejtjeinkben, akkor a “rossz” baktériumoké a főszerep, ezek veszik át az irányítást (egy kis horror sejtszinten), ez pedig rákos sejtek megjelenéséhez vezethet.

 

Most nézzük meg a fenti állítást tudományosabb megközelítésből:

Otto Heinrich Warburg (1883-1970) Nobel-díjas biokémikus orvos, 1924-ben bebizonyította, hogy a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak. Feltevését a következőkre alapozta: ő a rákos sejtek megfigyelése során szokatlanul magas laktáz-értéket tapasztalt, holott a tejsavak jellegzetesen erjedési termékek. Warburg ezekből a megfigyelésekből fejlesztette ki 1924-ben a rák kifejlődésének egyik elméletét.

Ez azt mondja ki, hogy a rákos sejtek a szükséges energiájukat inkább a szőlőcukor anaerob erjedéséből (tejsavas erjedés) nyerik, és ezáltal az oxigén nem feltétlenül szükséges a rák növekedéséhez. A rákos sejtben a mitokondrium működésének zavara a rák kialakulásának fő oka. A rákos sejtek főként erjesztik a szőlőcukrot annak elégetése helyett.

A lehetséges növekedéshez a tumorsejtnek energiára van szüksége. A növekedés gyorsasága e sejt anyagcseréjétől függ, valamint a kedvező környezettől. Az állati sejt az energiáját a mitokondriumban egyrészt a szőlőcukor oxidatív lebontásából, másrészt tejsavas erjesztésből is nyeri, amikor a szőlőcukrot oxigén hiányában erjeszti.

A két energianyerési folyamat hasonlít egymásra a szőlőcukor lebontásában,az erjesztésénél a lebontás itt befejeződik, a glükolízis során keletkező termékek tejsavvá alakulnak. A sejtlélegzés során viszont a cukorszerkezetet tovább bontjuk. Csak ennél a maradéktalan lebontásnál van szükség oxigénre. Ezt a folyamatot lélegzési láncnak hívjuk, és az energianyerésért felelős mitokondriumban történik. Egészséges sejtek csak oxigénhiánykor állnak át az erjesztésre.

Itt jut szerephez a klorofill, mivel segítségével hatalmas mennyiségű oxigént tudunk a sejtjeinkbe juttatni! A klorofill zöld színe nem más, mint a növények leveleiben található fotoszintetikus pigment. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.

 

10 Érv a klorofill mellett az egészségedért!

Szedése ajánlott mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtnak, csenevésznek érzik magukat. Akik nem akarják elfogadni, hogy életmódjuk, táplálkozási szokásaik révén kellemetlen testszaggal, rossz közérzettel éljenek:

1. Segíti a vér oxigénellátását.

2. Segíti a máj tisztulását.

3. Erőteljes, természetes méregtelenítő.

4. Antibakteriális hatással bír.

5. Gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, regenerálódását.

6. Segít a vérszegénységben szenvedőknek.

7. Tisztítja és szagtalanítja a beleket.

8. Erősíti az immunrendszer működését.

9. Radioaktív sugárszennyezés esetén is segíthet a fogyasztása.

10.  A klorofill tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása hasznos lehet a következő gyulladások kezelésében is: középfül fertőzései és gyulladása, a cukorbetegségből adódó láb-szárfekély, különböző fertőző, gyulladásos bőrbetegségek (impetigo), hüvelygyulladás (vaginitis) és a méhnyak fertőzései esetén.

 

A klorofill bevitele

A búzafű majd 70 százaléka klorofill, földünk egyik legjobb klorofill forrása, de jelentős mennyiségben megtalálható az olyan zöldségekben is, mint például a spenót, a petrezselyem, vagy az alga is.

Érdemes fontolóra venned tehát a zöld növényi levelek, búzafű és más klorofill források magasabb arányú beiktatását étrendedbe! Hidd el, nagyon megéri!