Hatóanyagok és kölcsönhatásaik

 

A Reverdét alkotó növények kiválasztása során az volt az elsődleges szempontunk, hogy teljes körű, szinte minden, a természetben elérhető tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, aminosavakat) tartalmazzon. Így hosszas kísérletezés során esett a választásunk a búzafűre és a búzacsírára, melyek önmagukban is superfoodnak számítanak. Hatóanyagaik egymásra gyakorolt pozitív kölcsönhatásának növelése érdekében esett a választásunk a spenót esszenciális kivonatára, mint a harmadik növényi komponense a Reverde kapszulának. Annak érdekében pedig, hogy még inkább növeljük a kapszula immunerősítő hatását, a kapszula C-vitamin tartalmát még pluszban megnöveltük. Így jött létre maga az egészségkapszula!

 

A Reverdét alkotó növények hatóanyagtartalmai tehát a következők:

 

Klorofill:

A sarjadó növények- leginkább zöld- festékanyaga, a növény „vére”, koncentrált naperő. Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben. A klorofill molekula nagymértékben hasonló az emberi vérben jelen lévő hemoglobinhoz, ezért képes megnövelni sejtjeink oxigénellátottságát, gátolja a kóros sejtburjánzást, növeli a sejtenergiát. Fogyasztásával rengeteg oxigénnel dúsul a vér, hatékonyabbá válik a tápanyagok felszívódása, javul a szívműködés, az érrendszer és a belek, a méh, a máj és a tüdő állapota. Hatására kellemesebbé válik a testszag és a lehelet.
A klorofill előnyei három fő kategóriába sorolhatók:
 
Tisztít:

 • A klorofillnak antibakteriális hatása van a sérülésekre, és gombásodás gátló hatása az emésztőszervekre. Számos mérget ellensúlyoz a szervezetben.
 • Elősegíti a bélflóra működését, és hozzájárul a máj tisztításához.
 • Méregtelenít, regenerál, véd a környezeti ártalmak, a rákkeltő anyagok ellen.


Gyulladáscsökkentő hatása van:

 • Ízületi gyulladás, gyomorfekély, torokgyulladás és más gyulladásos betegségek hatásait képes ellensúlyozni.

 

Táplál, felépíti a vért: (elvégre majdnem megegyezik a hemoglobinnal.)

 • A klorofill tisztítja, újítja a vért.

 

Aminosavak

A szervezet fehérjeépítő szerves vegyületei az aminosavak, melyek elengedhetetlenek a tökéletes sejtmegújuláshoz. Különösen fontos odafigyelni az esszenciális aminosavak bevitelére, hiszen ezeket az emberi és állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani, ezért táplálék útján kell azokat biztosítani. A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba sorolható a búzafű is.

 

A Reverdében található 9+1 esszenciális aminosav

1.Hisztidin: fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését illetően – csökkenti a nyugtalanságot. Szükséges a vörös-és fehérvérsejt termeléshez,  véd a káros sugárzás okozta károsodásokkal szemben, elősegíti a nehézfémek eltávolítását szervezetünkből.
Pozitív élettani hatása: hangulatkiegyenlítődés tapasztalható, csökken az allergiára, fekélyek kialakulására való hajlam, realizálódik a vérnyomás.

2.Fenil-alanin: stressz csökkentő, kedélyállapot javító hatása mellett a friss memóriáért    felel elsősorban.
Pozitív élettani hatása: egészséges étvágy, fájdalmak csökkenése, éberség, vitalitás és kedélyállapot javulás tapasztalható.

3.Izoleucin: a kiegyensúlyozott fehérje-anyagcsere fenntartása mellett más aminosavak képzésében is részt vesz.
Pozitív élettani hatása: megfelelő izomtömeg kialakulása, fenntartása gyermek- és idős korban is, ideális vörösvérsejt termelés, vércukorszint stabilizálás.

4.Leucin: az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódásában játszik fontos szerepet valamint normalizálja a vércukorszintet.
Pozitív élettani hatása: sebészeti beavatkozások után gyorsabb a felépülés, segíti a növekedési hormon termelődését.

5.Lizin: a kalcium felszívódást és a kollagén termelést elősegítve serkenti a növekedést, biztosítva a porcok, kötőszövetek kifogástalan állapotát. Pozitív élettani hatása: fiatal csontozat és ízületek.

6.Metionin: erős antioxidáns és méregtelenítő hatásáról ismert. Pozitív élettani hatása: elősegíti a vese- és a májszövet tisztulását, segíti az ösztrogén kiválasztását,növeli érzelmi kiegyensúlyozottságunkat.

7.Treonin: az anyagcsere egyik fontos motorja. Segítségével megőrizhető a rugalmas,bársonyos bőr, az ép fogazat és támogatja a májfunkciókat. Pozitív élettani hatása: fiatalos megjelenést, megfelelő tápanyag felszívódást biztosít.

8.Triptofán: a vérképzésben, a bőr és a  haj egészségének megőrzésében, az emésztés serkentésében és a B-komplex vitaminjaival együttműködve, a kiegyensúlyozott idegrendszer megóvásában segédkezik. Pozitív élettani hatása: stimulálja az immunrendszer működését, csökkenti a szorongást, realizálja az étvágyat.

9.Valin: létfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, az izomtömeg építésében és a víz és a nitrogén egyensúlyának fenntartásában. Pozitív élettani hatása: elősegíti szövetek regenerálódását, ellazít, nyugtat.

10.Arginin: szemi-esszenciális aminosav. A felnőtt szervezet alapvetően képes szintetizálni, ám gyermekkorban, fokozott fizikai és lelki megterhelés esetén pótlása elengedhetetlen. Pozitív élettani hatása: jótékonyan támogatja a szív- és érrendszer működését, javítja a koncentrációs képességet, elősegíti a sebgyógyulást és sérülések utáni regenerálódást, hatékony erekciós zavarok és terméketlenség esetén, realizálja a magas vérnyomást.

 

 

A kapszulát alkotó, nem esszenciális aminosavak és azok szerepe a szervezet optimális működését tekintve:

1.Alanin: elősegíti az immunrendszer működését, a glükóz-anyagcserét, és megakadályozza az izomsejtek lebomlása következtében kialakuló méreganyagok lerakódását.

2.Arginin:  javítja a pénisz vérellátását, növeli a spermiumtermelődést, csökkenti az alkohol okozta kóros elváltozások kialakulásának kockázatát, támogatja a májméregtelenítési funkcióit.

3.Aszpartamsav: a táplálék energiaátalakítása révén növeli a sejtek energiaszintjét, segíti a sejtek regenerálódását, valamint a máj és a belső szervek tisztulását.

4.Cisztin: közömbösíti az anyagcsere-folyamatok káros termékeit, megvédi a sejteket a szabadgyököktől, az agyat és a májat az élvezeti szerek okozta károsodásoktól valamint hozzájárul a testzsír lebontásához és az izomtömeg gyarapításához. Csökkenti az ízületi fájdalmakat és erősíti az artériákat.

5.Glutaminsav: szellemi egyensúlyt, egyenletes koncentrációs képességet  és kiegyensúlyozott zsír/ cukor anyagcserét biztosít.

6.Glicin: fokozza a sejtek oxigén felhasználását. Segít megőrizni a prosztata egészségi állapotát. Gyógyítja és regenerálja a szöveteket.

7.Prolin: a kötőszövet egészségi állapotáért felelős, erősíti az ízületeket, az inakat és a szív izomzatát.

8.Szerin: biztosítja az optimális agy- és idegműködést.  Segítséget nyújt a zsírok és a zsírsavak anyagcseréjében. Fontos szerepet vállal a sejtképződésben.

9.Tirozin: gátolja a sejtöregedést. Hozzájárul az idegrendszer anyagcseréjéhez. Javítja az általános kedélyállapotot és a libidót. Csökkenti a fáradtságot, a testzsírt és az étvágyat. Enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit

 

 

A felhasznált kivonatokban megtalálható vitaminok és azok élettani hatásai:

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, szerves vegyületek. Önmagukban nem gyógyítanak, nem növelik az életerőt. Nagyszerű feladatuk abban áll, hogy segítenek a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat beépíteni, hozzáférhetővé tenni a sejtek és a szervezet egésze számára. Ebből nyerünk energiát, ami az optimális működéshez, a gyógyuláshoz, magához a létezéshez fizikai szinten szükséges.

A-vitamin:  fontos szerepe van az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében valamint a fertőzések leküzdésében. Emellett a sötétben és a jól látás egyik alapköve.

B-vitamin komplex: B1(Tiamin),B2 (Riboflavin),B3(Niacin), B6 (Pyroxidin),B9 (Folsav),B12,Kolin : A szervezet energiatermeléséhez elemi szükségletű vitaminok. Fontos szerepet játszanak az idegsejtek megfelelő működésében, a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában, valamint a vérképzésben, a légzés folyamatában és az antitest-termelésben. Biztosítják a megfelelő ütemű növekedést, fokozzák a termékenységet. Egészségesen tartják a  bőrt, a hajat, a körmökért és a pajzsmirigy szabályozásában is nagy szerepet kapnak.

C-vitamin: a leghatékonyabb immunrendszer erősítő vitamin. Jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát. Fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.

D-vitamin: csontok, ízületek épségéért felelős és fontos szerepet játszik a vírusos fertőzések kivédésében.

E-vitamin: antioxidáns jellegénél fogva segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében.

H-vitamin (Biotin): kedvező hatással van a cukoranyagcserére valamint a körmök és haj egészségének megőrzésére.

K-vitamin: a véralvadásért felelős. Mivel az emberi szervezet képes előállítani, pótlásra a következő esetekben kerülhet sor: vastagbélgyulladás, kiegészítés a menstruáció során sok vért vesztő nőknek, illetve műtéten átesetteknek.

 

A Reverde kivonatot alkotó növények ásványi anyagai és élettani hatásaik:

Szerves és szervetlen környezetben egyaránt előforduló vegyületek, melyek közül a szerves ásványi sók hasznosulnak legkedvezőbben az emberi és állati szervezetekben. Megfelelő mennyiségük és arányuk elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, így a vitamin-hasznosuláshoz is. Az optimális mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg. A búzafűben rengeteg ásványi só található, ezek közül a legfontosabbakról néhány gondolat.

Kalcium: a csont és a fogak építőanyaga, elősegíti a vas, a B12 vitamin felszívódását és a véralvadást. Részt vesz az ideg- és az izomműködésben.

Foszfor: a kalciummal együtt alkotott vegyülete a csontok, fogak, kötőszövetek védelmét biztosítja. Nagy jelentősége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében és az energia tárolásában. Csökkenti az ízületi gyulladás fájdalmait, szükséges a  B1, B6 vitamin képződéséhez és a B3- vitamin hatásosságához. Enyhítheti a cukorbetegek fáradtságérzetét.

Magnézium: elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék, nukleinsavak, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Szükséges az izmok optimális működéséhez, elernyedéséhez valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is. Kalciummal együtt természetes nyugtatószerként hat.

Szelén: antioxidáns jellegénél fogva lassítja a szövetek öregedését, közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását. Fontos a hasnyálmirigy működéséhez és a testszövetek rugalmasságának megőrzéséhez. E vitaminnal együtt történő bevitele hatványozottan hat az egészséges szívműködésre.

Cink: nélkülözhetetlen az immunműködésekhez, a hormonképződéshez és az inzulinnal együtt a normál cukoranyagcseréhez, a hámtakaró épségének megóvásához valamint a sebgyógyuláshoz.

Jód: csökkenti a pajzsmirigy-duzzanatot, hormonális szabályozásban fontos szerepet vállal, enyhíti a mellfeszítő érzését, csökkentheti a mellrák kockázatát.

Vas: a vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, így az oxigénnek az egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellen állóképességet.  Csökkenti a fáradságot, enyhíti a permenstruációs időszak nehézségeit, javítja az összpontosítást.

Kálium: részt vesz a fehérjékből és zsírokból való energia felszabadításában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak-bázis egyensúly megtartásával, miközben megakadályozza kalcium gyors kiürülését. Izomgörcs esetén hatékony segítség.

Nátrium: részt vesz a szervezet folyadékháztartás szabályozásában. Jelentős szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, és egyes enzimek aktiválásában. Szükséges továbbá a szénhidrát- és fehérje anyagcseréhez valamint a  megfelelő izomműködéshez.

Réz:  fontos szerepet játszik a vörösvértestképzésben, a Tirozin nevű aminosav előállításában, valamint a  gyulladásos  betegségek leküzdésében.

Kobalt: a B12 vitamin alapja, mely elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését, fokozza ezek hasznosítását. Emellett a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

Szulfur: szükség van rá a csontok, a csontokat összekötő porc, az izmokat a csontokhoz rögzítő inak megfelelő kialakulásához. Részt vesz az inzulin, a heparin  és a keratin nevű fehérje előállításában, amely a haj és bőrszövetek felépítésében játszik fontos szerepet. Az egészséges szaporítószervek kialakulásához és működéséhez is elengedhetetlen. Képes semlegesíteni a légszennyezés toxikus hatásait 

 

 

Enzimtartalom és hatásai:

Az enzimek ún. biokatalizátorok, amelyek a szervezet természetes működését segítik, serkentik. Aktív szerepük van az immunrendszer működésében és a szervezetbe bejutott kórokozók elpusztításában. Támogatják a sejtlégzést, a zsírlebontást, a fehérje és a keményítő (összetett szénhidrátok) emésztést, felelhetnek az optimális testsúly megtartásáért, a méregtelenítő folyamatok lezajlásáért, az öregedést gátló folyamatokért, sőt egyes típusai a daganatok, ciszták elpusztításáért is.

1.Proteázok: fehérjebontó enzimek, melyek a rákos áttétek megelőzésében is hatékonyan működnek.

2.Citokróm-oxidáz:  fontos antioxidáns hatása mellett a sejtlégzésben támogatja a szervezetet.

3.Amiláz: összetett szénhidrátok, keményítők lebontásáért felelős.

4.Lipáz: a zsírokat semleges közegben zsírsavra és glicerinre bontó enzim.

5.Fikocianin: segíti a vérképzést és jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára (sugárkezelések után is).

6.Transzhidrogenáz: Karbantartja a szívizom szöveteket és az artériák falát.

7.SOD (szuperoxid-diszmutáz): A búzafűben található legkiemelkedőbb enzim. Antioxidáns tulajdonsága révén lassítja a sejtöregedést, gátolja a daganatok kifejlődését, véd a káros sugárzások hatásai ellen.

 


Kölcsönös támogatás

A fenti hatóanyagok legtöbbször egymást támogatják a szervezet beépülésébe. A Reverde kapszula alapanyagait úgy válogattuk ki, hogy tápanyagtartalmukkal egymást támogassák. A benne lévő hatóanyagok tudományosan igazolt kölcsönhatásairól íme néhány gondolat:

 • A zöld növények véreként emlegetett Klorofilk általánosságban segíti a tápanyagok nagy részének kiválasztását, felszívódását, hatásfokát.
 • A Lizin nevű aminosav a Kalcium felszívódását és a kollagén termelést elősegítve serkenti a növekedést, biztosítva a porcok, kötőszövetek kifogástalan állapotát.              
 • A Triptofán többek között a B vitamin komplex egyedeivel együttműködve, a kiegyensúlyozott idegrendszer megóvásában segédkezik. A C-vitamin aktív jelenléte elengedhetetlen feltétele a Vas felszívódásának.       
 • A B vitamin komplex B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B6 (Pyroxidin),B9(Folsav), B12, Kolin nagyban hozzájárul a zsírok,szénhidrátok és a fehérjék lebontásában szerepet játszó enzimek hatékony munkájához.
 • Az ásványi sók közül első helyen említhető a Kalcium, amely elősegíti a Vas a B12 vitamin felszívódását. Foszforral alkotott vegyülete a fogak, kötőszövetek védelmét biztosítja. A Magnéziummal együttműködve természetes nyugtató hatásáról ismert. A Kálium pedig megakadályozza a szervezetből való gyors kiürülését.    
 • A Foszfor emellett a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében résztvevő enzimek munkáját segíti, valamint szükséges a B1, B6-vitamin képződéséhez és a B3-vitamin hatásosságához.
 • A Szelén E-vitaminnal együtt történő bevitele hatványozottan hat az egészséges szívműködésre.
 • A Kobalt a B12 vitamin alapja, mely elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését, fokozza ezek hasznosítását.