Szabaduljunk meg civilizációs betegségeinktől! II. - Stressz

Sokan veszik félvállról a stresszt, annak ellenére, hogy egy komoly betegségről van szó, veszélyes következményekkel. Nem könnyű legyőzni, a testünk feletti irányítás pillanatok alatt kikerülhet a kezünkből.

 

 

A stressz az egyik legalattomosabb a civilizációs betegségek közül, hiszen nem tudjuk teljesen kizárni az életünkből. Idegeskedünk a munkahelyi ellenőrzés miatt, szorongunk, mert a gyerek beteg, félünk, nehogy elkéssünk egy találkozóról. Mindez normális: ha a veszély-és stresszhelyzet elmúlik, a szervezet felfokozott reakciója alábbhagy anélkül, hogy maradandó kárt okozna.

Ezek az apró "stresszidők" azonban nagyon hamar állandóvá válhatnak. Miért? Azért, mert a modern ember nem megfelelő életvitelt folytat ahhoz, hogy megvédje magát a betegségtől. Munkahelyén és otthon is próbál megfelelni, a legjobb arcát mutatni, nincs ideje mozogni (és sokszor a fáradtságtól már kedve sem), ráadásul ásványi anyagokban, rostokban, vitaminokban szegény étrendet fogyaszt. Leegyszerűsítve: kimerül a szervezete, ami állandósítja a stresszt. 

 

Mi a stressz?

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség” mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. Két fajtája van: az egyik a „pozitív stressz”, ami serkentőleg hat, segít a vészhelyzet elhárításában és ezt követően rövid időn belül visszatér a szervezet a normális szintre. (Erre példa egy támadás az utcán. Ekkor a stressz-hormonoknak köszönhetően az izmainkban fokozódik a vérellátás, mely a menekülést szolgálja.)

A „negatív stressz” inkább lelki folyamatokon nyugszik, általában egy élethelyzet idézi elő. Ezek a hatások különböző testi és érzelmi tünetek kialakulásához vezetnek, úgymint kézremegés, verejtékezés. (Ilyen reakciót válthat ki egy házastársi veszekedés) Fenyegető szituációban a szervezetben fokozódik az ún. stressz-hormonok, az adrenalin és noradrenalin termelése. A fokozott stressz-hormon szint mozgósítja a szervezetet: a vérnyomás emelkedik, fokozódik a szívverés, a gyomor és a bőr erei összehúzódnak és csökkentik az oda jutó vér mennyiségét, biztosítva a szív megnövekedett munkájához a tápanyagot.

A stressz-helyzetekben az adrenalin és noradrenalin mellett egy szteroid hormon, a kortizol termelődése is fokozódik, amely hatására cukor és zsír szabadul fel a szervezet raktáraiból, energiát biztosítva az agy és az izomzat fokozott munkájához.

 

A stressz szakaszai, következményei

A stressz folyamata három szakaszra osztható:

1. A veszély helyzet (riadó), mely a szervezetet fokozott állapotba helyezi.

2. Az ellenállás a kialakult helyzet megoldására mozgósítja a testet.

3. Kimerülés stádiumában a nyugalmi egyensúly már nem tud visszatérni, állandósul a fokozott készültség állapota. Minden reakció azt a célt szolgálja, hogy felkészüljön a test a vészhelyzet elhárítására.

Sajnos az, ha a szervezetünk eljut az utolsó szakaszba, aggodalomra ad okot: ekkor ugyanis már komoly betegségről kell beszélnünk, amelynek következményei vannak.  

Az állandó stresszben élő ember testileg-lelkileg leépül: fáradt, szórakozott, agresszív, irracionális félelmei vannak, képtelen fontos döntéseket meghozni, vagy éppen aludni. A szív-és érrendszere teljesen tönkremegy, nagyobb esélye lehet a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, súlyos esetben a szívroham kialakulására. Problémái lehetnek a gyomrával, gyomorfekély, puffadás jelentkezhet, és nem ritka a különféle szenvedélybetegségek (depresszió, alkoholizmus) kialakulása sem. 

 

Hogyan védjük ki a stresszt?

Mint fentebb már említettük, teljesen nem lehet megóvni magunkat a stressztől, de arra igenis képesek vagyunk, hogy csökkentsük - ehhez pedig életmódváltásra és tudatos gondolkodásra van szükségünk. Az első és legfontosabb teendőnk, hogy találunk magunknak valamilyen elfoglaltságot, ami kikapcsol, lenyugtat minket, helyrerázza a felfokozott állapotban lévő szervezetünket. A sport kiváló feszültséglevezető (nem beszélve arról, milyen egészséges), legyen szó akár egy nyugodt kellemes sétáról, vagy egy kimerítő futóedzésről. A lényeg, hogy ez idő alatt csak magunkra, a testünkre figyeljünk, és igyekezzünk megszabadulni a káros hatásoktól.

 

A stresszes életmódhoz azonban nem csak a sporthiány, hanem a nem megfelelő táplálkozás is hozzájárul. Ha kapkodva, rendszer nélkül eszünk egészségtelen ételeket, a szervezetünk nem jut hozzá az elengedhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és tápanyagokhoz, így legyengül, kevesebb terhet bír, hamarabb kimerül. Az egészséges, zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem árt, ha természetes immunerősítést végzünk, akár kúraszerűen; ennek egyik legjobb módja a búzafű és búzacsíra bevitele a szervezetbe.

A kapszula formájában szedett, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó búzafű hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja - és mivel nem gyógyszer, semmilyen káros mellékhatása nincs. De miért ekkora jolly joker a búzafű? A válasz egyszerű: a klorofill, vagyis a növények - többek között a búzafű - leveleiben megtalálható fotoszintetikus pigment miatt. 

A klorofill kitűnő pajzs a stressz ellen, hiszen utánozhatatlan immunerősítő, sejtregeneráló, és fiatalító hatású. Erősíti a májat, részt vesz a vörösvértestek képzésében, méregtelenítő, erősíti a bélflórát, gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását. Oxigénnel dúsítja a vért, növeli az oxigén-ellátottságot, ezáltal segíti a gyulladásos betegségek, fertőzések hamarabbi gyógyulását.

Frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mivel a klorofill mellett nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert gyorsan felszívódik, emésztése kevés energiát igényel, így a gyenge emésztésűek is jótékonyan fogyaszthatják.

Nem kell tehát védtelennek lennünk a stressz elleni harcban: erősítsük meg szervezetünket természetesen!